DIY za najemnike: enostavni nasveti

Kot najemniki se pogosto znajdemo v posebni stiski, ko gre za opremljanje naših bivalnih prostorov. Najemniki so omejeni z najemnimi pogodbami in razumljivo oklevajo pri vlaganju v najeto stanovanje, zato se včasih počutijo, kot da njihov dom ni ne »njihov« in ne »dom«. Vendar je z malo ustvarjalnosti in iznajdljivosti na voljo veliko rešitev, s katerimi lahko svoje najeto stanovanje spremenite v domovanje po vašem okusu. Pripravili smo vam kratek priročnik DIY za najemnike, ki bo odličen začetek za vse nadobudne domače mojstre.

Foto: Taryn Elliott

DIY za najemnike začnemo na začetku – (s)poznajte svoj prostor

Preden se lotite kakršnihkoli projektov, si vzemite nekaj časa in si izrišite ali zapišite kakšno je vaše stanovanje – upoštevajte razporeditev, velikost in obstoječe značilnosti vsakega prostora. Razumevanje omejitev in potencialov vašega prostora vam bo pomagalo pri sprejemanju informiranih odločitev pri načrtovanju vaših projektov.

Stenske dekoracije

Eden od najlažjih in najbolj učinkovitih načinov personalizacije najemniškega stanovanja so zagotovo stenske dekoracije. Razmislite o ustvarjanju lastnih del – bodite ustvarjalni s šablonami, barvami in washi trakom. Za še manjši poseg v stanovanje pa lahko razmislite tudi o stenskih nalepkah, ki bodo prav tako poskrbele za poživitev sten.

Foto: Pixabay

Začasne rešitve = sveti gral DIY za najemnike

V najemniške stanovanju so začasne rešitve vaše najboljše prijateljice. Stenske nalepke, nalepke za ploščice, začasne tapete ali »backsplash« so vse odlične rešitve, ki za seboj ne bodo pustile nobene sledi. Zagotovo pa bodo veliko doprinesle k personalizaciji vašega najetega stanovanja.

Predelava pohištva

Staremu ali odsluženemu pohištvu vdahnite novo življenje s svežim premazom barve, novim blagom ali povsem novim namenom uporabe. Lesene zaboje spremenite v police, lestev v knjižno polico, stara vrata v mizo… Meja je samo vaša domišljija!

Luči za prijetnejši ambient

Ambient najetega stanovanja lahko izboljšate z enostavno nadgradnjo svetil. Svetlobne girlande bodo lepo popestrila vsak prostor, hkrati pa njihova namestitev ne zahteva resnejših posegov v samo stanovanje (in vaš žep).

Foto: Nadine Wuchenauer

Varčevanje s prostorom

Omejen prostor maksimalno izkoristite s pametnimi rešitvami za shranjevanje ali večnamenskim pohištvom. Tu vam na pomoč lahko priskočijo stenski organizatorji, prostor pod posteljo in večnamensko pohištvo.

Okolju prijazne in trajnostne možnosti DIY za najemnike

Pri projektih upoštevajte trajnostni pristop, tako da ponovno uporabite varčne ali rabljene predmete in naravne materiale, kadar koli je to mogoče. V dekor vključite rastline in zelenje za svež in okolju prijazen pridih.


Ne pozabite na ustvarjalnost, razmišljanje zunaj okvirjev in zabavo pri načrtovanih projektih. Ne glede na to, ali se lotevate majhnih posodobitev ali večje prenove, z malo domišljije lahko dosežete marsikaj.

Potrebujete pomoč? Pošljite nam svoje vprašanjeX

    Pošljite nam svoje vprašanje in na vaš email vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.
    Za vprašanja nam lahko tudi pišite na Facebook.