Kako ustvariti popoln bralni kotiček?

V vrvežu vsakdanjega življenja je iskanje mirnega prostora za pobeg z dobro knjigo pravo razkošje. Knjigoljubi sanjarimo o marsikomu težko dostopnih domačih knjižnicah. Kaj pa, če bi si lahko popoln bralni kotiček ustvarili z drobnimi in finančno ugodnimi spremembami? V tem blogu bomo raziskali praktične in dostopne ideje, ki vam bodo pomagale spremeniti kotiček vašega doma v popoln bralni raj.

Popoln bralni kotiček na prostem, v senci drevesa, s knjigama, skodelico čaja in šopkom rož.
Foto: Suzy Hazelwood

Pravo mesto za bralni kotiček

Prvi korak pri ustvarjanju udobnega bralnega kotička je iskanje popolne lokacije. Poiščite prostor z veliko naravne svetlobe, stran od motečih dejavnikov.

Veliko naravne svetlobe je ključne za popoln bralni kotiček - skodelica čaja na kupu treh knjig in lonček rož na okenski polici.
Foto: Lum3n

Udobje je ključnega pomena

Investirajte v udoben stol ali talne blazine. Naj vas prostor vabi, da se udobno namestite in se izgubite v svetu besed. V hladnejših dneh dodajte še toplo odejo za dodatno udobje.

Dobra osvetlitev

Dobra svetloba je ključnega pomena, pri preprečevanju napenjanja in preobremenjevanja oči. Če nimate dovolj naravne svetlobe, vam svetujemo nakup bralne ali stoječe svetilke. Okrasne lučke lahko prostoru dodajo pridih čarobnosti in ustvarijo prijeten ambient.

Police in shranjevanje

Najljubše knjige naj bodo na dosegu roke, tako da dodate nekaj polic ali majhno knjižno omaro. Vaš kotiček tako ne bo le funkcionalen, ampak tudi estetsko dovršen.

Bralni kotiček poživite z rastlinami

V prostor vnesite zeleni pridih z nekaj sobnimi rastlinami. Ne le, da dopolnijo videz prostora, temveč prispevajo tudi k pomirjujočemu vzdušju. Če vam skrb za rastline ne gre najbolje od rok, izberite take, ki ne zahtevajo veliko vzdrževanja, kot so recimo sukulente ali taščini jeziki. Cvetlične lonce in makrameje za vaše rastline najdete tudi na naši spletni strani.

Sobne rastline, čajna mizica in police za shranjevanje knjig so vse lahko del popolnega bralnega kotička.
Foto: Roman Odintsov

Poživite stene

Ustvarite galerijsko steno z umetninami, ki jih je navdihnila literatura. Uokvirite svoje najljubše knjižne naslovnice, citate ali ilustracije iz klasičnih romanov. Tako se boste v svet literature potopili še preden boste v roke vzeli knjigo.

Bralni kotiček naj odraža vas in vašo osebnost

Svoj kotiček naredite edinstveno svojega z dodatki, ki so za vas pomembni. Morda so to sentimentalni predmeti, ki imajo za vas veliko vrednost, klubska mizica, na katero boste odložili skodelico čaja, glasba, lično razstavljene knjige, ki so na vašem bralnem seznamu…

Bralnemu kotičku osebno noto lahko dodate z zanimivimi okraski, policami, rastlinami ali drugo dekoracijo.
Foto: Huỳnh Đạt

Vzdrževanje

Z rednim čiščenjem in brisanjem prahu poskrbite, da bo vaš bralni kotiček vedno pripravljen na bralne pustolovščine. Čist in urejen prostor vas bo bolj verjetno vabil k mirnemu branju.

Ustvarjanje popolnega prostora za branje ni nujno zapleten in drag projekt. Z nekaj premišljenimi potezami in malo ustvarjalnosti lahko oblikujete prostor, ki bo postal vaše osebno zatočišče. Ne pozabite, da je ključno, da bralni kotiček prilagodite svojim željam in da postane prostor, v katerem boste resnično uživali.

Potrebujete pomoč? Pošljite nam svoje vprašanjeX

    Pošljite nam svoje vprašanje in na vaš email vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.
    Za vprašanja nam lahko tudi pišite na Facebook.