Noč čarovnic: buča na 101 način

Z jesensko meglo in pisano odejo iz listja, ki prekrije ulice se prikrade noč čarovnic. Začetki praznika, ki ga danes praznujejo skoraj povsod po svetu, segajo daleč v preteklost do keltskega praznika Samhain, ki je zaznamoval konec žetvene sezone in začetek zime.

Foto: Karolina Grabowska

Kelti so verjeli, da se v tem času meja med živimi in mrtvimi zabriše, zaradi česar se duhovi lahko prosto gibljejo med obemi svetovi. Da bi odvrnili te blodeče duše in druge zlonamerne sile, so Kelti prižigali ogenj in se oblačili v različne kostume.


Tradicija izrezovanja buč, brez katere si danes ne moremo predstavljiti noči čarovnic, ima korenine v irski legendi o zloglasnem možu po imenu Stingy Jack. Po tej zgodbi je Jack prelisičil hudiča, vendar mu je bil po smrti onemogočen vstop v nebesa in pekel. Ker je bil obsojen na tavanje v temi in mu je pot osvetljevala le izrezljana svetilka iz repe, je postal znan kot “Jack of the Lantern”. Stoletja so minevala in noč čarovnic je prestopila oceane, skromno repo pa je v Ameriki zamenjala buča, ki je bila Američanom bolj dostopna in jo je bilo tudi lažje izrezovati. Velika, votla notranjost buče in njena sijoča oranžna barva sta postali popolno platno za ustvarjalno izražanje praznovanja noči čarovnic. Danes poznamo 101 dekoracijo iz buče, mi vam bomo predstavili 3, ki so nam najljubše.

Za noč čarovnic izdelajte hiško za škrate

Hiša za škrate izdelana iz dveh buč, ki sta zloženi ena na drugo.

Potrebovali boste dve različni velikosti buč. V dno obeh izrežite krog in ju izdolbite. V večjo bučo izrežite vrata z oknom, v katerega vstavite dva zobotrebca. S svinčnikom na obe strani vrat narišite cvetlične vzorce po lastni izbiri in jih izrezljajte. Na vsako stran vrat z lepilom pritrdite miniaturno lučko, ki jo lahko ustvarite iz prozorne kroglice in želodove kapice. Nad vrata z lepilom pritrdite leseni nadstrešek. V manjšo bučo izrežite okno in vanj vstavite dva zobotrebca. Okoli okna s svinčnikom narišite cvetlični vzorec in ga nato izrezljajte. Manjšo bučo postavite na večjo in ustvarili ste prikupno hišo za škrate.

Foto: Becky Stayner

Pobarvana buča

Tri pobarvane buče z motivi noči čarovnic.

Na podlogo za rezanje nalepite slikarski samolepilni trak, tako da se prekriva in nalepi en na drugega, dokler nimate »lista«, ki je nekoliko večji, kot želeni motiv (na fotografiji lahko vidite mačko, svetilko in nagrobnik). Motiv narišite s svinčnikom in ga izrežite z nožem za ozrezovanje. Motive nato previdno nalepite na bučo in preverite, da so robovi dobro pritrjeni. Da bo samolepilni trak zagotovo dobro prijel, bučo prej obrišite, da bo čimbolj čista. Steblo buče oblepite s slikarskim samolepilnim trakom in bučo prebarvajte s črno ali drugo poljubno barvo v spreju. Počakajte, da se barva popolnoma posuši in previdno odlepite motiv. Podrobnosti lahko dodate naknadno s primernim flomastrom in lepilom.

Foto: Brian Woodcock

Buča z vzorcem

Barvna dekoracija za noč čarovnic - bela buča z vzorcem iz barvnega washi traku.

Na list papirja narišite poljubni vozrec. Izberite različne motive washi lepilnega traku in ga izrežite tako, da bodo narezani trakovi ustrezali narisanemu vzorcu. Narezane trakove prilepite na bučo skladno z narisanim vzorcem. Predlagamo, da uporabite belo oz. svetlo bučo, ki jo predhodno dobro obrišite, da se bo trak dobro prilepil in ne bo odstopal.

Foto: Brian Woodcock

Potrebujete pomoč? Pošljite nam svoje vprašanjeX

    Pošljite nam svoje vprašanje in na vaš email vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.
    Za vprašanja nam lahko tudi pišite na Facebook.