5 idej za barvanje velikonočnih pirhov

5 idej za barvanje velikonočnih pirhov
Foto: Ksenia Chernaya

Velika noč je že skoraj pred vrati in z njo tudi barvanje velikonočnih pirhov. Pri izbiri načina barvanja je meja le vaša domišljija. Za lažjo odločitev pa smo za vas zbrali 5 inovativnih načinov barvanja, ki bodo poskrbeli, da bodo vaši pirhi to leto res izstopali.

Barvanje velikonočnih pirhov s stepeno smetano

Stepeno smetano enakomerno porazdelite po manjšem pekaču ali pekaču za mafine. Po vrhu nakapajte nekaj kapljic jedilne barve in z zobotrebcem na rahlo premešajte, da se ustvari marmorni vzorec. Pazite, da barve ne boste preveč vmešali v smetano. Že kuhana jajca nato povaljajte po stepeni smetani in jih pustite 5-10 minut, da se barva vtre vanje. Nato jih obrišite s papirnato brisačko in uživajte v občudovanju čudovitih barvnih vzorcev.

Barvanje velikonočnih pirhov s stepeno smetano
Foto: Brie Passano, vir: https://www.bhg.com/holidays/easter/eggs/no-waste-easter-eggs/

Barvanje velikonočnih pirhov z rižem

V plastični vrečki ali kozarcu zmešajte riž (ne kuhan) in jedilno barvo po vaši izbiri. Dobro premešajte, da se riž obarva in nato v vrečko ali kozarec dodajte trdo kuhano jajce in nežno tresite, toliko časa dokler ne dosežete želenega vzorca oziroma intenzivnosti barve. Lahko se odločite za enobarvna ali večbarvna jajca. Pri večbarvnih boste potrebovali več vrečk ali kozarcev, ki bodo vsebovala različne barve. Pri barvanju bodite pozorni, da boste začeli s svetlejšo barvo in nadaljevali proti temnejši.

Barvanje velikonočnih pirhov z rižem
Foto: Jacob Fox, vir: https://www.bhg.com/holidays/easter/eggs/no-waste-easter-eggs/

Barvanje velikonočnih pirhov z oljem in kisom

V srednje veliki posodi zmešajte 230 ml vroče vode, žličko belega kisa in 5-10 kapljic jedilne barve. Barva v tej posodi je namenjena osnovni barvi pirha, zato uporabite svetlejši odtenek. Jajce popolnoma potopite in ga v barvi pustite približno eno minuto. Jajce nato položite na papirnato brisačo, da se posuši. Preden boste nanesli drugi sloj barve, morajo biti pirhi popolnoma suhi. Nato pripravite mešanico olja, ki bo vašim pirhom dala čudovit marmornati videz. V novi skodelici zmešajte 230 ml vroče vode, 20 kapljic jedilne barve in eno jedilno žlico rastlinskega olja ter dobro premešajte, da bodo kapljice olja čim manjše. Pirhe nežno povaljajte po tej barvni kopeli, dokler ne začne nastajati marmornati vzorec. Bodite pozorni, da pirha ne boste valjali predolgo, saj vam bo v tem primeru nastala enotna barva in ne vzorec. S papirnato brisačo nežno popivnajte odvečno vodo in olje.

Barvanje velikonočnih pirhov z oljem in kisom
Foto: Brie Passano, vir: https://www.bhg.com/holidays/easter/crafts/make-marbled-easter-eggs-with-oil/

Barvanje v ombre stilu

Pripravite barvilo iz 120 ml vrele vode dodajte 1 žličko kisa in 40 kapljic jedilne barve ter dobro premešajte. V kozarec z ravnim dnom postavite plastičen pokrovček in nanj jajce. Barvilo previdno vlijte po notranji steni kozarca, da bo potopljena četrtina jajca in ga pustite stati 5 minut. Nato previdno po notranji strani kozarca dodajte čisto, toplo vodo, dokler jajce ni do polovice prekrito. Počakajte 3 minute. Vodo dodajte še enkrat ali dvakrat, odvisno koliko odtenkov želite in po vsakem dodajanju počakajte 2 minuti. Jajce odstranite s kuhinjskimi prijemalkami ali kleščami in ga popolnoma osušite.

Barvanje pirhov v ombre stilu
Foto: Heath Robbins, vir: https://www.bhg.com/holidays/easter/eggs/quick-and-easy-easter-egg-decorations/

Barvanje s tkaninami

Kvadratni kos blaga teksturirane tkanine kot je čipka, krpa ali mreža tesno ovijte okoli jajca in ga pritrdite z elastiko. Jajca potopite v živilsko ali naravno barvo. Na pirhih bo nastal barvni vzorec, ki bo spominjal na ročno slikanje.

Barvanje pirhov s tkaninami
Foto: Brie Williams, vir: https://www.bhg.com/holidays/easter/eggs/quick-and-easy-easter-egg-decorations/

Potrebujete pomoč? Pošljite nam svoje vprašanjeX

    Pošljite nam svoje vprašanje in na vaš email vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.
    Za vprašanja nam lahko tudi pišite na Facebook.