LONCI ZA ROŽE: ali je izbira materiala sploh pomembna?

Lonci za rože so krasen dodatek k interierju vsakega prostora, rožam, ki v njih domujejo pa nudi prostor za rast. Obstajajo v dobesedno vseh mogočih barvah, oblikah, velikostih in navsezadnje tudi materialih.

Ne glede na to, če za svoje rastline uporabljaš stare terakota lončke, keramične kavne skodelice ali pa jih kupuješ namensko, je material loncev pomemben, sploh pri občutljivejših rožah.

Najpogostejši materiali so: plastika, keramika, terakota in kamen.

Prav vsak od teh materialov loncev za rože ima svoje prednosti in slabosti. Posledično rastline s katerimi je material kompatibilen in jim pomaga rasti in tistim drugim, katerim rast zavira oz. spodbuja gnitje korenin.

Jaz sem se iz svojih napak pri izbiri materialov lončkov naučila ogromno, zato bi danes rada delila pluse in minuse vsakega od materialov. Brez skrbi, prav vsakega od zgornjih materialov se pri Tinkuli dobi v slogu, ki paše v tvoj dom.

SVETO PRAVILO vsakega lonca za rože je, da potrebuje luknjo za odtok odvečne vode oz. notranji lonec. Brez le-te reskirate utopitev rastline ali gnitja korenin zaradi zastajanja vode, slednji je najpogostejši vzrok za umiranje sobnih rastlin.

Danes bom predstavila štiri najpogostejše materiale loncev za rože in katerega izbrati za svoje sobne rastline:

1. Plastika

Plastika je eden bolj ugodnih in raznovrstnih materialov lončkov, hkrati pa je zaradi svoje preprostosti tudi zelo uporaben. Večina rož, ki jih kupiš, pridejo v tvoj dom v plastičnem sadilnem loncu, ravno zato ker je za trgovce najlažje dobavljiv.

Debelejši plastični lonci za rože pogosto imitirajo terakoto ali kamen, vendar niso tako težki kot ti, kar je včasih lahko velik plus. Načeloma pri plastiki velja pravilo ‘malo denarja, malo muzike’, saj cenejši lonci hitreje počijo in bledijo, dražji pa so bolj vzdržljivi. Ker je plastika dober izolator, tudi dobro ohranja vlaho, zato je rastline potrebno manj zalivati. Slednje je lahko tudi minus, saj to pomeni, da bomo rastlino s preveč obilnim zalivanjem hitreje utopili kot v glinenem lončku.

Rastline, ki imajo rade plastiko: načeloma vse, še posebej pa tropske rastline, ki imajo raje vlažno kot pa suho zemljo: monstere, orhideje, alokazije, kolokazije, fittonije, vse vrste filodendronov in druge.

+ Zelo lahki
+ Cenejši material
+ Ogromna izbira barv, oblik in velikosti
+ Odporni na udarce

– Občutljiva, na soncu bledi in izgublja prožnost
– Pri nekaterih cenen videz
– Večja nevarnost za zadrževanje vode

2. Keramika

Keramični lonci so vedno glazirani in niso porozni (kot terakota), torej ne vpijajo vode in imajo ponavadi značilen sijaj. Ker so težji od plastike so super izbira za rastline, ki svojo težo nosijo na daljšem steblu ali deblu, npr. Vodna pahira, odrasla monstera deliciosa, fikusi, strelicije, juke, dracena in podobne. Teža pa je za nekatere tudi minus, saj lonec težje prestavljamo.

Rastline, ki imajo rade keramiko: načeloma vse, še posebej pa tropske rastline, ki imajo raje vlažno kot pa suho zemljo: monstere, orhideje, alokazije, kolokazije, fittonije, vse vrste filodendronov in druge. Zaradi teže je keramika primerna tudi za višje rastoče rastline.

+ Teža
+ Ogromna izbira barv, oblik in velikosti
+ Vzdržljivi

– Krhki, hitro se odkrušijo, če se poškodujejo ali prevrnejo
– Večja nevarnost za zadrževanje vode
– Teža

Izberi si svojega pri Tinkuli:

3. Terakota

Nekaterim nenavadno zveneča beseda terakota izvira iz italijanske besede terracotta, ki pomeni ‘pečena zemlja’ (iz lat. terra cocta). Gre za ponavadi rjavkasto-oranžne lončke klasične oblike, ki jih imajo pogosto naše mame in babice, danes pa jih najdeš v najrazličnejših oblikah.

V resnici gre za vrsto neglazirane keramike iz porozne gline, kar pomeni da vase vpijajo vlago iz okolice. To naravno ustvari krasno okolje za sukulente in rastline, ki ne marajo vlažne zemlje, saj ves čas vleče vodo iz zemlje. Hkrati to pomeni, da je terakota lonec lahko velik sovražnik tropskih rastlin, še posebej tistih bolj občutljivih (npr. iz rodu kalatej), ker zemljo dela bolj suho. Če imate težko roko vam bo rastlina v terakota loncu hitreje odpustila, saj bo del vode popil lonček in to pogosot tudi nakazal s temno obarvanostjo.

Ker je glina zelo porozen material, se pred prvo uporabo terakota lonca priporoča namakanje čez noč. To pomeni, da cel lonček potopimo v vodo in obtežimo, ter pustimo čez noč (ali pa vsaj eno uro) potopljenega. Tako se bo lonček napil vode in posledično bo manj črpal vodo iz zemlje za rože.

! NASVET: če ima tvoj terakote lonec za rože bele madeže, gre za ostanke vodnega kamna, gnojila ali pa plesen. Ni konec sveta, terakota lonci so izredno hvaležni za čiščenje. Najlažje ga očistiš z mešanico vode in kisa ter drgnjenjem s krpo. Lonček bo v nekaj minutah kot nov!

Rastline, ki imajo rade terakoto: vse sukulente, mediteranske začinbe (rožmarin, timijan, žajbelj, …), taščini jeziki, pepperomije, monstere, aloe vera, dracena, …Zaradi teže je terakota primerna tudi za višje rastoče rastline.

+ Krasna izbira za sukulente
+ Nevtralnih barv, pašejo k vsaki roži in v vsak prostor
+ Velik razpon oblik in velikosti
+ Zelo vzdržjivi, brez težav preživijo nekaj desetletij

– Težki, še posebej ko so polni zemlje
– Krhki, hitro se odkrušijo, če se poškodujejo ali prevrnejo
– Večina ni primernih za zunanjo uporabo, ker se ob zmrzali lahko začnejo luščiti
– Vpijajo vodo in jo “kradejo” rastlinam, ki obožujejo vlažno zemljo

Izberi si svojega pri Tinkuli:

4. Kamen

Kamniti lonci za rože so nedvomno eni izmed bolj elegantnih, še posebej skozi čas pridobivajo na. Njihov največji minus lahko predstavlja teža, ki z velikostjo lončka strmo raste in zato hitro postane pretežek za poličke ali prestavljanje. Hkrati pa je ravno teža kamnitih lončkov lahko njihov največji plus, saj so zelo primerni za višje rastline kot so npr. palme, za zunanje rože ali sajenje več rož skupaj, saj ni strahu da bi se prevrnil.

Kamen je super izolator, zato bo učinkovito ščitil korenine tvojih rastlin pred temperaturnimi spremembami in tako veliko bolje imitiral rast v tleh kot plastični lončki. Nekateri kamniti lončki v zemljo oddajajo apnenec in minerale, ki spreminja pH vrednost zemlje, zato je še toliko bolj pomembno uporabljati notranji sadilni lonček. Nekaterim rastlinam pa bazičen pH (<7) zemlje ustreza, naštela jih bom spodaj.

Rastline, ki imajo rade kamen: Vse, še posebej pa begonije, afriška vijolica, orhideje in slak. Zaradi teže je kamen primeren tudi za višje rastoče rastline.

+ Vzdržjivi
+ Teža
+ Rustikalen vide

– Teža
– Večja nevarnost za zadrževanje vode
– Lahko spreminja pH zemlje

Izberi si svojega pri Tinkuli:


Upam, da ti je bil članek v pomoč pri izbiri materiala loncev za rože in boš naslednjič ob presajanju pozorna pri izbiri. Jaz vem, da bi si prihranila nekaj presušenih kalatej, ki sem jih na vsak način želela imeti v terakota lončku, pa se z njim niso in niso razumele. Preprosto kot bi želel tropsko rastlino posaditi v puščavske razmere, ta kombinacija ne drži vode ?

Potrebujete pomoč? Pošljite nam svoje vprašanjeX

    Pošljite nam svoje vprašanje in na vaš email vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.
    Za vprašanja nam lahko tudi pišite na Facebook.