Svetovni dan čebel: medovite rastline posadite v lončke!

Pet lončkov z različnimi zelišči.
Foto: cottonbro studio

Medovite rastline posadite v prikupne lončke in tako praznujte svetovni dan čebel! Namen svetovnega dneva čebel, ki ga obeležujemo 20. maja, je ozaveščanje o pomembnosti čebel. Brez čebel namreč ni življenja! Čebele so ene izmed glavnih opraševalcev rastlin. Vsaka tretja žlica hrane na svetu je odvisna prav od opraševanja. Populacija čebel se v zadnjih letih zmanjšuje zaradi izgube habitatov, uporabe pesticidov in podnebnih sprememb. Na srečo pa lahko vsak izmed nas z majhnimi koraki prispeva veliko k njihovi zaščiti. Eden izmed načinov je ta, da na vrt ali pa kar na balkon posadimo medovite rastline!

Kaj so medovite rastline?

Čebela nabira med. Medovite rastline čebelam nudijo medičino in cvetni prah.
Foto: Lukas

Medovite rastline so ključnega pomena za življenje čebel. Tovrstne rastline izločajo medičino in cvetni prah, ki čebelam zagotavljata hrano, kar posledično poskrbi za njihov razvoj. Pod medovite rastline štejemo vse zeliščnice in začimbnice. Tako zeliščne kot začimbne rastline se že stoletja uporabljajo v kulinarične in zdravilne namene in so pomembne za dodajanje okusa ter globine našim jedem. Ključna razlika med njima je, da so zelišča cenjena zaradi listov, medtem ko so začimbne rastline cenjene zaradi drugih delov rastline.

Katere rastline posaditi?

Če ne veste kje bi začeli, smo vam pripravili seznam 6 medovitih rastlin.

Sivka: sivka je dišeče zelišče, ki daje čudovite vijolične cvetove. Čebele obožujejo nektar iz cvetov sivke, zato je to odlična rastlina, ki jih lahko privabi na vaš vrt ali balkon.

Timijan: timijan je vsestransko uporabno zelišče, ki se pogosto uporablja v kulinariki. Ustvari majhne rožnate ali vijolične cvetove, ki jih čebele obožujejo.

Žajbelj: žajbelj je še eno zelišče, ki se pogosto uporablja v kulinariki. Ustvari čudovite vijolične ali modre cvetove, ki so privlačni za čebele.

Vrtnarski nasvet: poskrbite za sončno lego, dobro pretočno zemljo in kvalitetno gnojilo!

Sončnice: sončnice so odlična rastlina za privabljanje čebel. Ustvarjajo velike rumene cvetove, ki so polni nektarja in čudoviti na pogled!

Ameriški slamnik: ameriški slamnik daje živo vijolične cvetove, ki jih bodo oboževale tako čebele, kot tudi vi.

Ognjič: za ognjič so značilni oranžni ali rumeni cvetovi, ki so polni nektarja.

Vse naštete rastline najbolje uspevajo, če so obsijane s soncem in imajo dobro odcedno zemljo. Rastline redno zalivajte, vendar pazite, da jih ne zalijete preveč. Zgoraj omenjene rastline namreč ne marajo preveč razmočene zemlje. Za še bolj uspešno rast, pa jih lahko tudi pognojite.

Kje posaditi medovite rastline, če nimate vrta?

Zelišča posajena v lončku so odlična alternativa za vse, ki nimajo vrta.

Ni vrta, ni panike! Medovite rastline lahko posadite v prikupne lončke in jih postavite na balkon ali pa kar na okensko polico. Bogato izbiro cvetličnih lončkov si lahko gledate na naši spletni strani.
S sajenjem medoviti rastlin ne boste pomagali le pri zaščiti čebel, temveč s tem tudi lepšate svojo okolico in ustvarjate bolj trajnostno okolje za vse nas. Srečno sajenje!

Potrebujete pomoč? Pošljite nam svoje vprašanjeX

    Pošljite nam svoje vprašanje in na vaš email vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.
    Za vprašanja nam lahko tudi pišite na Facebook.